Jdi na obsah Jdi na menu

The Godfather versus Mafia

27. 10. 2006
Před nedávnem vyšla dlouho očekávaná hra THE GODFATHER. Tato hra je na motivy knihy KMOTR, kterou napsal Mario Puzo. Právě KMOTR byl předlohou pro Electronic Arts, která kvůli této hře zakoupila i práva. Ve hře se tedy setkáte s rodinou Corleone, do které budete patřit a pro kterou budete pracovat a získávat respekt. Příběh se odehrává v New Yorku léta páně 1945 až 1955 a Vy se budete muset vypracovat až na samotného Dona. Tedy šéfa všech mafiánů. A jak se to Electronic Arts povedlo ....


to je na posouzení každého z vás. Já zde napíši pouze svůj názor, co mě se na hře líbí a nelíbí. Pro srovnání hry jsem si vzal asi nejlepší českou hru, která se také věnovala mafiánskému způsobu života a tou hrou je samozřejmě MAFIA.

Nechci zde popisovat příběhy obou her. Ano THE GODFATHER má příběh dle knihy KMOTR a MAFIA má smyšlený příběh. Ono vlastně nezáleží na příběhu, ale na tom jak Vás hra strhne a jak se vám hraje. Obě hry se hrají velice dobře. Mají svůj příběh, který Vás strhne a občas si připadáte jako ve filmu. Plníte mise, zabíjíte jiné mafiány a plníte vedlejší úkoly. Získáváte respekt a Vaše hodnost mafiána roste. THE GODFATHER je na tom, co se týká plnění misí lépe. Jelikož plnění misí je jen na Vás. Tím chci říci, že máte několik možností, jak misi splníte. Brutálním způsobem, zastrašováním a podobně. Nemluvě o vedlejších misích. Ty jsou velice zdařilé. Další výhodou hry THE GODFATHER je ovládání postavy. Škoda, že Tomy z hry MAFIA neměl takové vlastnosti. V THE GODFATHER můžete při získávání toho svého se svou postavou například někoho zmlátit tak, že před Vámi klečí vyčerpaný, Vy ho zvednete a zlomíte mu vaz a nebo ho přes něco přehodíte, třeba zeď. Není to jen o pěstním souboji či střílení a to je pro hru moc dobře.

Co hře THE GODFATHER já vyčítám, není ani grafika i když ta je již zastaralá, ale ta nedělá z hry, hru hratelnou. Nevadí mi, že auta nemají průhledná skla, že není na špičkové úrovni. Že ve hře je docela dost grafických bugů a pro Ty z Vás co si teď myslí, že za to může crack, tak Vás ujišťuji, že nikoliv. Hra je totiž originální, nikoliv nelegální. Co mě opravdu vadí, je ovládání aut. A to i k této hře patří. Nastoupíte do auta a to jede jako nejnovější model Ferrari. Já myslel, že v létech 1945 až 1955 auta takový výkon neměla? A ovládání plechového miláčka není zrovna také nic moc. Představte si, že jedete průměrnou rychlosti do zatáčky a v dostatečné vzdálenosti od chodníku. A co se nestane, chodci křičí a skákají Vám pod kola auta. Docela otravující. Hra MAFIA na tomto byla o mnoho lépe. Tam pokud člověk nevjel na chodník, tak chodec pokračoval po svém chodníku a neskákal do silnice.

Nakonec jsem si nechal dabing. Ten je v THE GODFATHER naprosto úžasný. Postavy mají hlasy herců z filmu KMOTR, takže hlas Dona Vito Carleone je hlas Merlona Branda. Dabing ještě více navozuje atmosféru a je opravdu úžasný. I hra MAFIA měla velice dobrý dabing, který byl dost drsný a v podání Marka Vašuta a Petra Rychlého neměl také chybu.

Nechci a nebudu zde hodnotit, která hra je lepší či hroší. Obě mají něco do sebe i když MAFIA vyšla již před několika lety. Obě se skvěle hrají a nenudíte se u nich. Máte-li již hru MAFIA, doporučuji i zakoupení hry THE GODFATHER. Je to jedna z nejlepších her tohoto roku a nebudete se u ní ani na okamžik nudit.


MAFIA
 

THE GODFATHER

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář